Ses Sistemleri Başlangıç Kılavuzu

Bluetooth veya başka bir tür kablosuz hoparlörün ötesinde bir dinleme deneyimi elde etmek için bir Odyofil olmanıza gerek yok. Neye ihtiyacınız olduğuna bir göz atalım.

Neden Stereo?

Stereo, bir sahne oluşturmak için seslerin iki kanala yerleştirildiği bir dinleme deneyimi sağlar. Müzik miksajı, bazı sesleri birincil dinleme konumunun soluna ve diğerlerini sağına yerleştirir. Hem sol hem de sağ kanallara (vokaller gibi) yerleştirilen sesler, sol ve sağ hoparlörler arasındaki hayali bir merkez kanaldan gelir.

Stereo Sistemi İçin İhtiyacınız Olanlar

Bir ev ses stereo sistemi, aşağıdaki temel özelliklere sahip ayrı bileşenlerden önceden paketlenebilir veya bir araya getirilebilir:

  • Stereo Amplisi veya Receiver: İçerik kaynaklarını ve hoparlörleri bağlamak ve kontrol etmek için bir hub görevi görür.
  • Hoparlörler: Stereo sistemler, biri sol kanal ve diğeri sağ için olmak üzere iki hoparlör gerektirir.
  • Kaynaklar: Kaynaklar müzik içeriğine erişim sağlar. Entegre amfili sistemlerde, kaynaklar haricidir ve takılması gerekir. Sistemin bir alıcısı varsa, yerleşik bir tuneri ve bazı durumlarda Bluetooth veya internet akışı olacaktır. Diğer kaynakların bağlanması gerekir.

Kompakt Stereo Sistemler

Sıradan bir dinleyiciyseniz, küçük bir odanız varsa veya sınırlı bir bütçeye sahipseniz, kompakt bir sistem doğru seçim olabilir. Müzik dinlemek için ihtiyacınız olan her şeyi (bir amplifikatör, radyo alıcısı, alıcı ve hoparlörler dahil) sağlar.

Ek özellikler arasında dahili bir CD çalar, bir veya daha fazla harici kaynak cihazını bağlamak için ekstra girişler ve akıllı telefonunuzdan sisteme kablosuz olarak müzik akışı sağlamak için Bluetooth bulunabilir. Bununla birlikte, bu sistemin bir dezavantajı, bu sistemlerin büyük bir oda için yüksek kaliteli ses sağlamak için yeterli güce veya yeterince iyi hoparlörlere sahip olmayabilmesidir.

Kendi Sisteminizi Birleştirin

Ayrı bir pre ampli, power amplisi veya entegre ampliler, hoparlörler ve kaynak cihazları kullanarak bir sistemi monte edebilirsiniz. Bu tür bir sistem, istediğiniz bileşenleri ve hoparlörleri seçebileceğiniz için tercihleriniz ve bütçeniz için esneklik sağlar.
Bu artan esneklik, sisteminizin önceden paketlenmiş bir sistemden daha fazla yer kaplamasına ve özelleştirip yükseltirken harcamalarınıza katkıda bulunmasına neden olabilir.

Stereo Alıcı Temel Özellikleri

Bir stereo alıcı şu özelliklere sahiptir:

  • Ampliler: İki kanallı (stereo) hoparlör kurulumunu destekler.
  • AM / FM radyo: Yerel radyo istasyonlarını dinlemek için.
  • Analog ses girişleri: Uyumlu kaynak cihazlarını bağlamak için.

Ek Stereo Alıcı Bağlantı Seçenekleri

Bir stereo alıcıda bulabileceğiniz bağlantı seçenekleri şunları içerir:

  • Fono girişi: Bu girişler, Pikap bağlamak için çoğu stereo alıcıda bulunur.
  • Dijital ses bağlantıları: Dijital optik ve koaksiyel ses girişleri, belirli CD/SACD oynatıcılardan ve çoğu DVD ve Blu-ray oynatıcıdan, kablo, network oynatıcılardan ve TV’lerden sese erişmenizi sağlar.
  • A / B hoparlör bağlantıları: Dört hoparlörün bağlanmasına izin verir. Ancak, surround ses dinleme desteklenmez. B hoparlörleri ana hoparlörleri yansıtır ve aynı amplifikatörlerden güç alır. Gücün yarısı her bir hoparlör çiftine gider. A / B hoparlör seçeneği, aynı ses kaynağını ikinci bir odada dinlemeye izin verir veya büyük bir odada daha fazla kapsama alanı sağlar.
  • Bölge 2: Belirli stereo alıcılar, ikinci bir konuma stereo sinyali sağlayan ve harici amplifikatörler gerektiren bir Bölge 2 Çıkışı içerir. Bölge 2, farklı ses kaynaklarının birincil ve ikinci bir konumda çalmasına izin verir.
  • Subwoofer çıkışı: Seçilmiş stereo alıcılar bir subwoofer bağlantısına izin verir.

2.1 kanal kurulumu, subwoofer’lı bir stereo sistemdir.

  • Kablosuz çok odalı ses: Belirli stereo alıcılar arasında Heos (Denon), DTS Play-Fi, Sonos, Bluesound gibi platformlar bulunur ve müziğin uyumlu hoparlörlere kablosuz olarak gönderilmesine izin verir.
  • Ethernet veya Wi-Fi: Ethernet ve Wi-Fi, müzik akışı hizmetlerine ve ağ ses depolama cihazlarına erişim sağlar.
  • Bluetooth: Varsa, uyumlu akıllı telefonlardan ve tabletlerden kablosuz müzik akışına izin verir.
  • USB bağlantı: Bir USB bağlantı noktası, flash sürücülerden ve taşınabilir sabit sürücülerden müzik dinlemeye olanak tanır.
  • Video bağlantıları: Seçili alıcıların video bağlantıları vardır. Bunlar, yalnızca sinyal geçişi sağlayan analog (kompozit) veya HDMI olabilir. Stereo alıcıların birçoğu video işleme veya yükseltme yapmaz.


Hoparlör Türleri ve Yerleşimi

Hoparlörler çeşitli tür ve boyutlarda gelir ve yerleştirilmesi önemlidir. Sınırlı alanınız varsa, raf tipi hoparlörleri en iyisi olabilir. Özellikle alıcının bir subwoofer çıkışı yoksa, geniş bir oda için yerde duran hoparlörleri düşünün.
Hoparlörleri yaklaşık altı ila sekiz metre (bir ön duvarın ortasından yaklaşık üç ila dört metre uzaklıkta) veya bir ön köşeye yerleştirmek en iyisidir. Ancak, hoparlörleri duvara veya köşeye düz olarak yerleştirmeyin. Hoparlör ile duvar veya köşe arasında boşluğa ihtiyacınız var. Hoparlörler doğrudan öne bakmamalıdır. Hoparlörler, en iyi ses yönü dengesini sağlayacak şekilde birincil dinleme noktasına doğru açılandırılmalıdır.

Yalnızca Ses Kaynak Seçenekleri

Bir stereo alıcıya veya ampliye bağlayabileceğiniz bazı ses kaynakları şunları içerir:

  • Pikap: Toprak veya analog hat bağlantılı bir fono bağlantısı sağlanabilir.

Bir döner tabla bir USB çıkışı içeriyorsa, bu, ek yazılımla desteklenen bir PC’ye bağlanmak içindir.

  • CD çalar: CD çalarlar analog ses bağlantıları sağlar ve bazıları analog, dijital optik ve koaksiyel ses bağlantıları sağlar.
  • Kasetçalar: Bir ses kaset çalar, analog ses bağlantılarını kullanarak bir stereo alıcıya bağlanabilir.
  • Televizyon: TV’nizin bir ses çıkışı varsa, TV sesi için bir stereo alıcıya bağlayabilirsiniz.
  • Network Player: Bir ağ ses oynatıcı, akış hizmetlerinden ve PC’lerde ve medya sunucularında depolanan müziğe erişebilir. Bluetooth ve USB, bu özelliklere sahip olmayan alıcılar için kullanışlıdır. Analog ve dijital ses bağlantıları sağlanır.
  • Medya Sunucusu: Bir stereo alıcının ağ bağlantısı varsa, harici bir ağ ses oynatıcısına bağlantı olmadan bir medya sunucusundan (NAS veya PC) müzik çalabilir.

Ses / Video Kaynak Seçenekleri

Analog veya HDMI video geçişli bir stereo alıcı, aşağıdakiler gibi video kaynaklarının bağlanmasına izin verir:

  • DVD, Blu-ray ve Ultra HD oynatıcılar
  • Medya yayıncıları (Roku, Chromecast, Fire TV ve Apple TV)
  • Kablo ve uydu kutuları
  • VCR’ler

Stereo alıcıdaki tüm video bağlantılarının kaynağın video bağlantılarıyla uyumlu olduğundan emin olun.

Stereo Sistem ve Surround Sistem

Bazı kişilerin müzik için bir stereo sistemi ve TV ve film izlemek için ayrı bir surround ses sistemi vardır. Bununla birlikte, neredeyse tümünün iki kanallı (stereo) dinleme moduna sahip olması nedeniyle, stereo müzik dinlemek için ev sineması alıcılarını da kullanabilirsiniz. Bu, ön sol ve sağ hoparlörler dışındaki tüm hoparlörleri kapatır.
Ev sineması alıcıları, Dolby ProLogic II, IIx, DTS Neo: 6 veya diğer ses işlemlerini kullanarak stereo sinyalleri beş veya daha fazla kanala dağıtmak için de işleyebilir. Daha sürükleyici müzik dinleme sağlar, ancak orijinal müzik karışımının karakterini değiştirir.

 

AudiophileHifiHigh-endOdyofilSinema sistemiStereo sistem